TSL kannustaa yhteiskunnalliseen keskusteluun ja ympäröivien ilmiöiden kommentointiin kulttuurin ja taiteen avulla. Teosten esittäminen voi tapahtua nuorisotalolla, hämyisessä jazz-kuppilassa, vanhalla työväentalolla tai julkaisemalla kantaaottava laulu netissä, tyyli on vapaa.
Sata vuotta sitten työväen sivistysliikkeen perustaja Väinö Voionmaa lanseerasi sivistystoiminnan käynnistämisen yhteydessä käsitteen ”työväen kulttuuri”. Voionmaa kirjoitti Suomen Sosialidemokraatissa vuonna 1923, että kulttuuri tuo ”yhteisölleen vapautta henkisestä holhouksenalaisuudesta ja ennakkoluuloista, opettaa etsimään ja rakastamaan totuutta, johtaa sielun puhtauteen ja kauneuteen, pyhittää muistot ja antaa voimaa elämän taisteluun”.
Kantaaottava kulttuuri ja taide ovat muuttuneet vuosikymmenten aikana. Tänä päivänä TSL:n tapahtumissa ääneen pääsevät niin kansankulttuurin kuin klassisten taiteiden harrastajat ja ammattilaiset. Tärkeää on tekijän sanomisen tarve, oman äänen ja ilmaisun löytäminen ja siitä syntyvä luomisen riemu.