Paleface ja Laulava Unioni julkaisevat Tie vapauteen -levyn 28.11.2019

ma marrask. 11 13:55:00 2019

Karri Paleface Miettinen ja Laulava Unioni julkaisevat torstaina 28. marraskuuta 2019 klo 19 Tie vapauteen -levyn Suvilahti TBA:lla, Kaasutehtaankatu 1, rakennus B, Helsinki. Levylle on koottu vanhoja amerikansuomalaisia lauluja uusilla sovituksilla.

Suvilahden lavalla esiintyvät Karri Paleface Miettinen (laulu ja kitara), Ossi Peura (laulu, piano ja charango), Tipi Tuovinen (laulu, kontrabasso ja kitara), Harri Kuusijärvi (harmonikka) ja Anssi Nykänen (rummut). Vierailijoina ovat Helsingin Työväen Naiskuoro Elegia ja Miihkali Jaatinen (banjo).

Liput tilaisuuteen maksavat 15 euroa ja niitä on ostettavissa Tiketin kautta. Julkistamistilaisuuden järjestää Työväen Sivistysliitto TSL yhteistyössä Immigrant book culture -hankkeen (Helsingin yliopisto) ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kanssa.

Tuplajuulaisten laulut

Yli 350 000 suomalaista muutti 1860-luvun ja 1920-luvun välisenä aikana siirtolaisina Pohjois-Amerikkaan. Suuri osa heistä oli työväenluokkaisia nuoria miehiä. Monet olivat lisäksi aktiivisia työväenliikkeessä.

Suomalaisten keskuudessa syndikalistinen Industrial Workers of the World (IWW) -järjestö nousi suosituksi 1910-luvun aikana. Suomalaiset muodostivat 1920-luvulla IWW:n suurimman yksittäisen etnisen ryhmän. Suomalaistaustaisia jäseniä oli parhaimmillaan 10 000.

Musiikista tuli IWW:lle tärkeä työkalu. Liike tunnettiin myös nimellä Laulava Unioni (The Singing Union). Suomalaiset ”tuplajuulaiset” painattivat myös omia laulukirjojaan.

Vanhojen amerikansuomalaisten laulujen innoittamana Helsingissä perustettiin reilu vuosi sitten uusi Laulava Unioni-yhtye. Äänisuunnittelija ja työväenlauluperinteen tutkija Tipi Tuovinen otti laulut puheeksi rap-muusikko Karri Paleface Miettisen kanssa. Paleface oli aiemmin esittänyt joitakin ”wobblieiden” lauluja, muun muassa levyllä kuultavaa ”Siispä laulakaa” -kappaletta. Mukaan löytyi IWW:n lauluja Sibelius Akatemiassa tutkinut tutkijatohtori Saijaleena Rantanen. Näin tutkimus, musiikki ja tahtotila kohtasivat ja ajatus Laulavasta Unionista syntyi. Mukaan liittyi Ossi Peura pianon ja charangon sekä Harri Kuusijärvi haitarin kanssa. Rumpuihin ja lyömäsoittimiin tarttui Anssi Nykänen. Yhtyeen nimeksi tuli Laulava Unioni.

Levyllä vierailee Helsingin Työväen Naiskuoro Elegia johtajanaan Anna Karjula (kappaleilla #4, #7, #8 ja #9). Solisti kappaleella #9 on Kaisu Säynevirta. Muita vierailijoita levyllä ovat

Janne Toivonen, trumpetti ja kornetti (kappaleilla #1, #11 ja #13)

Antti Hynninen, poikkihuilu ja alttosaksofoni (kappaleilla #1, #11 ja #13)

Juho Viljanen, pasuuna ja tuuba (kappaleilla #1, #11 ja #13)

Miihkali Jaatinen, banjo ja banjosovitukset (kappaleilla #2, #3, #4, #11, #12)

Äänityksestä, miksauksesta ja masteroinnista vastasi Kari Laaksonen Raja-Audio Studiolla Salon Meriniityssä keväällä ja syksyllä 2019. Naiskuoro Elegia, perkussiot, banjo ja osa vokaaleista äänitettiin Cold Creek Recording Studiosilla Vantaalla sekä puhaltimet Vintage Music Cornerilla Vantaalla ja flyygeli Kallio-Kuninkalassa Järvenpäässä. Levyn tuottaja on Tipi Tuovinen ja TJT-Musiikki ky Finalmix records FMCD 115.

Lisätietoja ja mediailmoittautumiset: tuottaja Tuomas Finne / TSL, 050-3740315.