Viikkoblogin matkassa työväenliikkeen tulevaisuuteen

14.01.2019

Työelämä muuttuu, oletko valmis? Maailma muuttuu, myös hyvään! Työväen Sivistysliitto perustettiin vuonna 1919 edistämään näitä molempia. Alkaneena vuonna vietetään siksi sivistykseen juhlavuotta. Mukana on musiikkia, keskustelutilaisuuksia, kriittisiä kysymyksiä ja pohdiskelevia vastauksia – juhlakirjaa unohtamatta!

Moni sata vuotta sitten ratkaisuaan vaatinut kysymys vaatii sitä edelleen ja taas. TSL on tehnyt työtä, opettanut aakkosia ja perusasioita, ja opettanut myös, ettei se riitä. On täytynyt tietää kaikki, astua johtoon.

Työväenliike on astunut.

Työelämässäkin on saavutettu merkittäviä etappeja verrattuna sadan vuoden takaiseen. Työsuojelun, osaamisen kehittämisen ja työhyvinvoinnin kehittämisen lisäksi on näkemystä, että työläinenkin on kansalainen, joka osallistuu yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Työväen Sivistysliiton toiminnasta kertova viikkoblogi aloittaakin työelämän edunvalvonnan, vaikuttamisen ja perustaitojen merkeissä. Työhyvinvoinnin kurssit ovat muuten suosituimpia kurssejamme. Syykin lienee selvä (lisätieto- ja tarjouspyynnöt allekirjoittaneelle).

Sivistyksen juhlavuoden tapahtumat laajentavat viikkoblogin työelämänäkökulmaa helmikuussa. Maaliskuussa blogin teemaksi tarkentuu medianlukutaito ja kuukausi huipentuu medianlukutaidon työpajapäiviin Etelä-Suomessa.

Huhtikuussa teemana on vaikuttaminen. Vaalit ovatkin jännittävää aikaa. Pohjoismaiset hyvinvointivaltiot ovat olleet maailman mallimaita mm. osaamisen ja yhteiskuntarauhan mittareilla mitaten. Työntekijöiden edustus on ollut päätöksenteossa mukana. Viime vuosina nämä rakenteet ovat tutisseet. Historia on aaltoliikettä, niin myös tulevaisuus.

Esimerkiksi pari vuotta sitten näkemäni intialaisesta tekstiilitehtaasta kertova Rahul Juanin elokuva Machines antaa näkökulmaa työväenliikkeettömään työelämään. Toukokuussa otetaankin viikkoblogissa askel avaraan maailmaan ilmastonmuutoksen ja globaalin toiminnan merkeissä.

Tukevaksi kevään päätteeksi kesäkuun teema käsittelee ay-pedagogiikkaa. Oppimisen ja opettamisen ylistykset ja kysymykset ovat perattavana myös juhannuksen alusviikolla ay-kouluttajapäivillä.

Viikkoblogissa TSL:n tekijät lähestyvät omista näkökulmistaan ja omalla tyylillään kuukauden teemaa. Lisäksi pyrimme tietoyhteiskunnan edellyttämään monikanavaisuuteen mm. siten, että ainakin yksi viikkoblogipäivitys kuukausittain olisi muussa kuin kirjallisessa muodossa. Tervetuloa liikkeeseen!

Kriittisiä kysymyksiä, oppimista, teesejä ja antiteesejä odotellen,