ma marrask. 04 13:10:00 2024
Työväen Sivistysliitto on mukana Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen (Jotpa) kahdessa kiertotalousosaamista vahvistavassa hankkeessa. TSL:n osuus molemmissa kokonaisuuksissa on ollut osallistujien oppimisen taitojen vahvistaminen sekä ohjaus- ja tukitoiminta. Näitä tehtäviä on hoitanut asiantuntija Mika Ukkonen. Hankkeessa mukana olevien oppilaitosten oppimisympäristöihin kirjautuminen ja välitön tekninen tuki on tarjottu suoraan oppilaitoksilta.
Hankkeissa on tavoitettu Jotpan kohderyhmää. Tukea saaneiden osaamis- ja koulutustaustat ovat vaihdelleet, samoin työllisyystilanne. Tukea ovat saaneet esimerkiksi yksinyrittäjä, vaikeassa elämäntilanteessa ollut henkilö – sekä kouluttaja.
Oppilaitosten tarjoamasta tuesta huolimatta oppilaat ovat tarvinneet tukea verkko-oppimisympäristössä opiskeluun aina kirjautumisesta suoritusten merkintöihin. Ohjaus ja tuki on ollut tarpeen myös opiskelun perusasioissa, kuten esimerkiksi siinä, miten ymmärtää tehtävänanto. Vaikeassa elämäntilanteessa olevien henkilöiden tukemisessa on korostunut myötäeläminen ja konkreettinen opintojen suunnittelu etappi kerrallaan, elämäntilanne huomioiden, rinnalla kulkien.
Myös kouluttajat ovat saaneet digitaitojen tukea. Moni opettaja toimii verkko-oppimisympäristöissä oman osaamisensa ylärajalla. Kun kouluttajat tietävät, että tuki on myös heille lähellä, he voivat keskittyä opetustyöhönsä ja sisällölliseen asiantuntemukseensa jouhevammin. Erityisalojen, kuten esimerkiksi tekstiilialan ajantasainen ja ennakoiva asiantuntemus ei välttämättä takaa digiosaamista. Digiosaaminen onkin lisääntynyt hankkeen aikana sekä ammattikoulu- että ammattikorkeakouluopettajilla.
Tukea on tarjottu mahdollisimman saavutettavia väyliä käyttäen. Olennaista on ollut, että tukea on saanut tarpeen mukaan. Toisille yksi kontakti on riittänyt, toiset ovat tarvinneet lisää. Erilaiset yhteydenottoväylät ovat olleet käytössä. Joku on esimerkiksi voinut haluta lähestyä ensin viestitse ennen kuin on uskaltanut soittaa. Toisen kanssa on käyty varsinaisia ohjaus- ja tukikeskusteluja myös puhelimitse.
Mika Ukkonen on käynyt esittäytymässä hankkeiden opiskelijoille tilanteesta riippuen sekä etänä että myös paikan päällä läsnäkoulutuksissa. Yhteydenottokynnystä hän on halunnut madaltaa myös huumorin keinoin kertoen, ettei ole ” vaarallinen yksilö”.
– Ihmiset eivät ole vain numeroita systeemissä tai oppimisympäristössä. On olennaista, että kouluttaja tai muu oppimisen tukija on läsnä. Kynnystä madaltaa, että henkilö on voitu nähdä ja reitit yhteydenottoihin ovat selvät ja helposti löydettävissä. Apua tarvitseva henkilö ei välttämättä voi, jaksa tai osaa nähdä kovin paljon vaivaa jäljittääkseen henkilöitä, Mika Ukkonen tähdentää.
Työtä ja kestävää kilpailukykyä tekstiilikierrosta (TYYKI) -hankkeessa Etelä-Savossa ja Kaakkois-Suomessa on vahvistettu vaatteiden lajittelun ja kierrätyksen osaamista. Kestävän liiketoiminnan suunnittelu ja valmistuksen osaamisen vahvistaminen tekstiili-, vaatetus- ja muotialoilla (Kesto) -hankkeessa Päijät-Hämeessä on vahvistettu tekstiilien hyödyntämisen ja uudelleenkäyttämisen osaamista. TYYKI-hanke päättyy vuoden 2024 lopussa. Kesto jatkuu helmikuulle 2025.
Hankkeiden tuotoksia ovat koulutuskokonaisuudet ja osaamismerkit, jotka osoittavat osallistujan koulutuksessa hankkiman uuden osaamisen. Määräaikaisia hankkeita koskee silti aina sama kysymys: millainen elinkaari tuotoksille jää. Hankkeissa mukana olevat oppilaitokset eivät välttämättä pysty takaamaan kovin pitkiä elinkaaria varsinkaan tällaisina aikoina, kun oppilaitoksissa käydään muutosneuvotteluja, ja henkilöiden vaihtuvuus niiden myötä on suurta. Lisäksi uudet hankkeet ovat jo haussa.
On tärkeä huomioida, että hankkeen tuottama osaaminen on kasvanut ja sen vaikutus on laaja. Näistä tuloksista kuullaan lisää hankkeiden loppuseminaareissa. TYYKI-hankkeen loppuseminaari Tekstiilikierron mahdollisuudet ja lajittelun osaamistarve järjestetään Kouvolassa 12.12.2024 (lisätiedot: https://tapahtumat.kinno.fi/event/3Qp6l/FI?=). Kesto-hankkeen loppuseminaari järjestetään Lahdessa 24.1.2025. Kesto-hankkeen seminaariin on kutsuttu mukaan muut kestävän tekstiilialan Jotpa-hankkeet yhdessä vetämään yhteen tuloksia ja vaikuttavuutta.
Inari Juntumaa ja Mervi Ylitalo