Väinö Voionmaa -mitalit neljälle ansioituneelle tekijälle ja vaikuttajalle

pe syysk. 02 10:11:00 2022

Työväen Sivistysliitto on myöntänyt Väinö Voionmaa -mitalit Arja Alholle, Reino Bäckströmille, Tarja Filatoville ja Pekka Gronowille. Mitalit jaettiin syyskuun ensimmäisenä päivänä, jolloin Työväen Sivistysliiton perustamisesta tuli kuluneeksi 103 vuotta. Tilaisuudessa juhlistettiin myös TSL:n historiateoksen ensimmäisen osan julkaisua.

Mitalinsaajat ovat ansioituneet ja toimineet monipuolisesti eri aloilla ja tehtävissä, mutta yhdistäviä tekijöitä perusteluissa ovat muun muassa rohkeus, sitoutuminen ja itsensä peliin laittaminen.

Pitkäjänteistä vaikuttamista ja sydämen paloa

Valtiotieteen tohtori Arja Alho on tutkija ja vapaa kirjoittaja sekä yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka on toiminut muun muassa ministerinä ja kansanedustajana.

Alho on aina korostanut keskustelun merkitystä aidossa ja avoimessa demokratiassa. Yhteiskunnallisissa tehtävissään hän on aina painottanut, että ihmisten ymmärrystä politiikan merkityksestä on yritettävä jatkuvasti lisätä. Alhon mukaan demokratiassa kaikkien on voitava olla mukana ja kaikkien ääntä on kuunneltava.

Alho on myös aktiivinen rauhantyön tekijä. Hän on toiminut pitkään Sadankomitean perustaman Ydin-lehden päätoimittajana ja tehnyt aktiivista valitustyötä Vapaus valita toisin -yhdistyksessä.

Director Musicaes -arvonimen haltija, harmonikan soittaja Reino Bäckström on toiminut muusikkona työväenliikkeen tilaisuuksissa lapsesta asti.

Merkittävän osan elämäntyöstään Bäckström teki tunnetun työväenlaulajan Reijo Frankin säestäjänä. Sen lisäksi hän on vuosien saatossa vetänyt satoja yhteislaulutilaisuuksia. Bäckströmin ensimmäinen oma levytys Rakastan sinua elämä ilmestyi vuonna 2018.

Musiikintekijänä Bäckström uskoo sanan merkitykseen: ”Minä lähden aina lauluissa aina teksti edellä. En tee musiikkia musiikin vuoksi, vaan tarinoiden ja sanoman.”

Tarja Filatov on sosialidemokraattinen kansanedustaja ja entinen pitkäaikainen ministeri, joka toimii aktiivisesti kansalaisjärjestöissä ja kulttuurin puolestapuhujana.

Filatov on korostanut koulutuksen ja osaamisen merkitystä sekä ministerin tehtävissään, että taistelussaan työttömyyden nujertamiseksi ja eriarvoistumisen ehkäisemiseksi kotikaupungissaan, maakunnallisesti ja valtakunnallisesti. Hänen polkuaan sivistysvaikuttajana on leimannut myös naisten työssäkäyntiin liittyvien oikeuksien puolustaminen ja vahvistaminen.

Persoonallaan ja toiminnallaan Filatov vahvistaa uskoa, että asioihin voi vaikuttaa niistä puhumalla, järjestäytymällä ja yhdessä toimimalla.

Musiikkitieteilijä ja etnomusikologian dosentti Pekka Gronow on persoona, joka on ollut tekemässä monia asioita ensimmäistä kertaa Suomessa. Hänen vahva näkemyksensä on, että populaarimusiikki voi olla taidetta.

Granowin työpolku Yleisradiolla on ollut monin tavoin merkittävä. Hän on ollut mukana ideoimassa, kehittämässä ja tekemässä erilaisia sisältöjä sekä kehittämässä käytäntöjä, kuten purkamassa esityskieltojärjestelmää. TSL:n kulttuuriosaston päällikkönä Gronow työskenteli aikana, jolloin yhteiskunnallinen ja underground- musiikki ottivat ensimmäisiä askeliaan Suomen maaperällä.

Gronow tunnetaan myös Eteenpäin-levymerkistä. Lisäksi hän on kirjoittanut useita kirjoja äänilevyteollisuudesta ja populaarimusiikista.