Kuka on kuvassa keskellä?
Viimeisen vuoden aikana TSL:n kulttuurien välisessä mediaprojektissa Kuvassa keskellä ovat olleet pääasiassa maahanmuuttajataustaiset nuoret. Projekti on antanut nuorille mahdollisuuden avata omaa, perheidensä ja yhteisöjensä aitoa kokemusmaailmaa ja siten vaihtaa rooliansa mediaobjekteista aktiivisiksi tekijöiksi. Ilmaisumuotoina ovat olleet valokuva ja video. Kuvassa keskellä -projekti on tarjonnut nuorille maksutonta mediatekniikoiden ja -ilmaisun koulutusta valokuvaus- ja videopajoissa sekä henkilökohtaisten videoprojektien ohjausta. Työpajojen lisäksi eri mediateemoista on järjestetty yhden illan asiantuntijatapaamisia. Tapahtumiin on osallistunut noin 150 nuorta.
Kohtaamisia
Yksi mieleenpainuvimmista tapahtumista oli lämminhenkinen Kohtaamisia-iltamat. Siellä kuultiin valokuvaaja Meeri Koutaniemen, elokuvaohjaaja Hamy Ramezanin ja viulisti/pedagogi/katumuusikko Teemu Kupiaisen kokemuksia ihmisten ja vähän eläintenkin kohtaamisista. Esiintyjät ryydittivät mainioita tarinoitaan upeilla kuvilla kuvaus- ja katusoittomatkoiltaan. Illan yhteisenä teemana oli luottamuksen rakentaminen kuvaajan ja kuvattavan välille. Illan jatkumona Meeri Koutaniemi on vetänyt nuorten naisten ryhmälle terapeuttisen valokuvan elementtejä sisältävää Omakuva – hitaan ajan selfie -työpajaa. Työpajassa heittäydytään hulluihin roolileikkeihin ja mennään mm. vanahan ajan pimiöön kehittämään mustavalkoisia kuvia.
Medialukutaitoa hiljaa hivuttaen
Kuvassa keskellä -projektissa medialukutaidon kehittäminen on ollut sisäänrakennettuna kaikessa toiminnassa, vaikka sitä ei erillisenä oppiaineena ole mainittukaan. Medialukutaito on automaattisesti mukana sisällöissä, kun opetellaan valokuva- ja videoilmaisua.
Työpajoissa on käyty läpi mm. kuvakulmien, kuvan rajausten, valaisun ja kuvavalintojen merkitystä välittävään viestiin. Esimerkiksi sillä saattaa olla suurikin merkitys kuvattavasta henkilöstä syntyvään mielikuvaan, kuvataanko häntä samalta tasolta vai kyykistytäänkö 20 senttimetriä alaspäin. Polvia koukistamalla siirrytään kuvaamaan alakulmaan, joka antaa helposti henkilöstä ylimielisen vaikutelman. Rajauksella päätetään, kuinka paljon kuvauspaikasta ja henkilön taustasta kerrotaan tai jätetään kertomatta.
Lopulliset valinnat julkaistavista kuvista ovat myös kuvaajan ja/tai julkaisijan vallankäyttöä ja tulkintoja kuvattavasta kohteesta. Nykytekniikka mahdollistaa sen, että henkilöä kuvattaessa sarjakuvaus laulaa ja kymmenistä otoksista voidaan sitten valita tarkoitushakuisesti se silmät kiinni ja naama virneessä -kuva tai sympaattinen hymykuva. Videoilmaisussa oman mausteensa antavat lisäksi mahdollinen kertojan ääni (voice over), otosten järjestys ja kesto aikajanalla, tehosteäänet, musiikki, grafiikka, tekstit jne. Video tarjoaa loputtomat mahdollisuudet viestin manipulointiin.
Kirjallisuudentutkija ja semiootikko Roland Barthesin teorian mukaan sanoilla ja kuvilla on kaksi merkitystasoa denotaatio ja konnotaatio. Denotaatio on vapaa tulkinnoista ja arvolatauksista, mutta konnotaatiolle voidaan asettaa erilaisia sivumerkityksiä. Valokuvaan ladataan lähes aina erilaisia konnotaatioita esimerkiksi riippuen kuvan ottajan tai katsojan kulttuuritaustasta ja kokemusmaailmasta.
Näitä asioita opetetaan Kuvassa keskellä -mediapajoissa siten, että opiskelijat pääsevät itse konkreettisesti kuvaus- ja editointiharjoituksissa testaamaan erilaisia vaikuttamiskeinoja. Silloin tätä tärkeää aihetta ei tarvitse rautalangasta taivuttaen paketoida nimeltään medialukutaidoksi, vaan oivalluksen kirkas lamppu syttyy automaattisesti.
Kuvassa keskellä -projektin videotuotantoa
Projekti on tuottanut myös omana videotuotantonaan useita henkilökuvia maahanmuuttajista, jotka ovat löytäneet oman paikkansa suomalaisessa yhteiskunnassa tinkimättä omasta identiteetistään. Mukana tässä Lähikuvia-sarjassa ovat mm. yhteiskunnallinen vaikuttaja Habiba Ali, ompelimoyrittäjä Arash Ahmadi, muusikko Olivia Amupala ja perushoitaja Pili Iddi.
Opiskelijoiden pieniä tarinoita, kuvia ja videoita sekä projektin omia videotuotantoja voi käydä katsomassa osoitteessa www.kuvassakeskella.fi.
Viimeiset koulutukset ja päätösfestarit häämöttävät
Vielä kalkkiviivoilla maaliskuussa järjestetään kaksi koulutustapahtumaa: Hassan Maikalin tubetuspaja ja peruspajoissa käyneille Videotyön jatkokurssi.
Kuvassa keskellä -projekti päättyy 6.4.2019. Kulttuuritehdas Korjaamolla järjestettäviin loppufestareihin. Luvassa on sykähdyttävää musaa, stand up -esitys, tanssiesityksiä ja biletystä dj:n tahdissa. Yleisö voi itse osallistua aktiivisesti työpajoissa: valokuvaus Meeri Koutaniemi, somella rahoiksi Joonas Pesonen sekä Let´s talk -keskustelupaja.
Esiintyvät artistit: Adikia, Biniyam, Bolly Beat Dancers, Elenzi ja Seksikäs-Suklaa ja DJ Klaus Wing. Tilaisuuden juontaa Seksikäs-Suklaa ja avaussanat lausuu TSL:n varapuheenjohtaja Anne Karjalainen.
Lisätiedot ja ilmoittautumiset työpajoihin www.kuvassakeskella.fi/tapahtumia